Sök ikon

Allbright: Rekryteringsfirmor misslyckas med rekrytering av kvinnor till vd-roller

Amanda Lundeteg, vd för Allbright. Foto: Press/Istockphoto

Få kvinnor rekryteras till de svenska börsbolagen som ska tillsätta en ny vd, och vid externa rekryteringar ligger siffran bara på 13 procent under de senaste fem åren. Det visar en ny rapport från Stiftelsen Allbright.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Allbright släpper varje år flera rapporter där de kartlägger näringslivets arbete med mångfald och jämställdhet. I den senaste rapporten har stiftelsen granskat specifikt rekryteringsfirmorna bakom de svenska bolagens chefsrekryteringar, det som ofta brukar kallas för executive search. 

Sedan tidigare vet vi att en liten andel av vd:arna på svenska börsbolag är kvinnor, och att siffran de senaste åren dessutom har gått både uppåt och nedåt. Under 2023 låg andelen på 12 procent enligt Allbrights rapport för året.

LÄS MER: ”Dags att sluta fega ur – nu måste vi våga vara modiga”

Den senaste granskningen från Allbright visar också att rekryteringsfirmorna är sämre på att tillsätta kvinnor på vd-poster än vad de svenska börsbolagen själva är. Rapporten har undersökt andelen vd-kvinnor som har rekryterats till svenska börsbolag på Nasdaqs Stockholms huvudlista under de senaste fem åren. Andelen nya vd-jobb som gick till kvinnor låg på 25 procent i bolagens interna rekryteringar. När uppdraget gick till en rekryteringsfirma var siffran bara 13 procent. 

“Senaste tiden har Sverige förlorat flera kvinnor på vd-posterna och vi är nu nere på strax under 10 procent i storbolagen. Det är inget konstigt i sig att kvinnor väljer att lämna sina vd-uppdrag efter en lång tid vid rodret, utan problemet är att rekryteringsbolagen misslyckas fatalt med att tillsätta nya vd-kvinnor”, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright i ett pressmeddelande.

I rekryteringar till hela ledningsgruppen, vilket har uppmätts under två år, går 33 procent av jobben på de svenska börsbolagen till kvinnor. Där har den externa rekryteringen legat på 35 procent och den interna rekryteringen på 30 procent.

Rapporten har också undersökt hur rekryteringsfirmorna arbetar med mångfald. I svaren från en enkät, som skickades ut till cirka 200 personer kopplade till 9 olika rekryteringsfirmor med en svarsfrekvens på 60 procent, uppger 12 procent att de har mätbara mål kopplade till etnicitet.

“Att det saknas målsättningar och processer för att minska diskriminering inom rekryteringen kan förklara varför det är så få icke-vita på maktpositioner i Sverige. Rekryteringen riskerar att bli en stoppkloss för alla de som inte passar in i normen”, säger Amanda Lundeteg.

Läs mer